Recept na velikonoční mazanec Lifestyle 11. 4. 2022 Chuť a vůně, která nás provází už od dětství. Velikonoční mazanec je, stejně jako velikonoční beránek neodmyslitelně spojen s Velikonocemi. Velikonoce jsou asi nejvýznamnějším křesťanským svátkem, protože je spojen s oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Je také obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara. Určitě stojí za zmínku i významy velikonočních symbolů. Třeba vajíčko je symbolem nového života, protože samo již zárodek obsahuje. Pomlázka má zase ženu „omladit“ – a v některých výkladech se toto slovo odvozuje od „pomlazení“. Proto k vyšlehání muži používají mladé proutí s největším podílem „životní síly“, kterou by tak měli předávat vyšlehané ženě. Odměnou za omlazení jim je vajíčko, prastarý symbol nového života. Zvyky a tradice se v různých oblastech naší země trochu mění. Velikonoční mazanec z droždí Ingredience polohrubá pšeničná mouka 250 g hladká mouka na poprášení těsta třtinový cukr 50 g (+ 1 lžíce do kvásku) vanilkový cukr (1/2 sáčku) sůl nastrouhaná citrónová kůra z 1 citronu (nejlépe v bio kvalitě) špetka muškátového květu (nemusí být) čerstvé droždí 21 g (1/2 kostky) mléko (nebo rostlinná alternativa) 100 ml – vlažné rozpuštěné máslo 75 g žloutek 2 ks loupané mandle 25 g vlašské ořechy 20 g rozinky 30 g vejce – 1 ks na potření moučkový cukr (lze vyrobit rozmixováním třtinového cukru) Postup přípravy Všechny používané suroviny by měly být v pokojové teplotě, připrav si je alespoň hodinu dopředu. V míse si smíchej prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, nastrouhanou citrónovou kůrou a mletým kořením (část mouky si nechej stranou na podsypávání). V mouce vytvoř důlek a do něj nasyp 1 lžíci cukru – na něj nadrob po kouskách celou kostku droždí a zalij vlažným mlékem. Mísu odlož stranou a shora přikryj utěrkou. Nech vzejít kvásek, nemělo by to trvat déle, než 10-15 minut. Mezitím dej do misky rozinky a zalij je rumem. Do směsi se vzešlým kváskem přidej žloutky, rozinky máčené v rumu, 2/3 sekaných mandlí, nakrájené ořechy a rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracuj – buď vařečkou v míse a poté ještě rukama – nebo použij hnětač s hákovým nástavcem, skvěle ti těsto propojí. Hotové těsto popraš moukou a dej ho do čisté větší mísy, přikryj ho a nech kynout cca 2 hodiny. V průběhu kynutí ho dvakrát či třikrát krátce promíchej vařečkou, aby se do těsta dostal další vzduch. Vykynuté těsto ještě jednou zpracuj, utvoř bochánek, přesuň na plech vyložený pečícím papírem a znovu odlož a nech kynout při pokojové teplotě. Poté si předehřej troubu na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C). Poté mazanec pomaž rozmíchaným vejcem, posyp zbylými mandlemi a dej péct. Prvních 5-10 minut se mazanec peče zprudka, poté zmírni teplotu na 150-160 °C a zvolna dopékej (cca 20 minut). Ke konci pečení můžeš ještě teplotu snížit o 50 stupňů a přikrýt mazanec alobalem nebo pomaštěným papírem – své dílo si tak ochráníš před připálením. Upečený bochánek je na povrchu pěkně hnědo-zlatavý. Před dopečením píchni do středu mazance špejli, pokud se na ni těsto nelepí, dílo je dokonáno. Upečený mazanec ihned po vytažení z trouby potři rozpuštěným máslem, přesuň ho na drátěnou podložku a nech vychladnout. Těsně před podáváním ho můžeš posypat moučkovým cukrem. Ať už s velikonočním mazancem nebo bez, přejeme pohodové Velikonoce! Autor Kateřina Weissbrotová Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.