Romantasy: to nejlepší ze dvou světů

Knihy Dobrovský

Ptáš se, co je vlastně zač to „romantasy“, které na tebe vyskakuje na každém rohu a nedá ti pokoj ani v knihkupectví? Tak se spolu pojďme podívat, o čem celý ten povyk je a které knižní novinky ti ukážou, proč tohle spojení stojí za tvoji pozornost. A kam pro ně vyrazit s ISIC slevou!

Kde se romantasy vzalo?

Ačkoliv se to může zdát, romantasy není žádnou novinkou nebo výstřelkem poslední módy. Spojení romantiky a fantasy je tady s námi už od prvního momentu, kdy se Ginevra poprvé podívala na Lancelota a jeho stopy můžeme najít i v mnohem starších příbězích. Jedinou novinkou je právě pojem „romantasy“. Jak už ti určitě došlo, pochází ze spojeni dvou anglických slov romance a fantasy. Na popularitě tento subžánr získal díky TikToku, a především jeho komunitě zaměřené na knihy – BookToku. V jeho začátcích v roce 2020 se dostalo největší popularitě především autorce Sarah J. Mass, která má na kontě hned několik nejznámějších sérii spadajících pod romantasy, a často se označuje za „matku“ tohoto subžánru. Obrovskou popularitu získala i série Empyreum od autorky Rebbecy Yarros, jejíž první díl Čtvrté křídlo vyhrál v minulém roce historicky první Goodreads Choice Awards v kategorii romantasy a zároveň si vysloužil nejvíce hlasů napříč všemi kategoriemi.

Jde o romantiku ve fantasy kulisách?

Ani to není pravda. Romantasy je subžánrem fantasy, ne romantiky. Nedá se však říct ani to, že by se jednalo o fantasy s romantickou linkou. Oba tyto žánry hrají stejně důležitou roli a jejich prvky jsou pro příběh a zápletku stejně důležité. V romantasy tak najdeš jak magické systémy, velké bitvy a neohrožené bojovníky, tak romantickou lásku, osudovost i zlomená srdce. Pokud se tedy příběhy zaměřené pouze na boj a napětí označují jako „fantasy meče a magie“, pak se pro romantasy nabízí označení Fantasy srdce a magie.

Dost už však bylo vysvětlování, teď je čas na seznámení s příběhy.

Knižní novinky žánru romantasy

Pojďme se společně podívat, ve kterých nově vyšlých knihách najdeš to nejlepší hned ze dvou oblíbených žánrů.

Zachrání království, nebo bude jeho zkázou?

Hned jako první si můžeme doporučit knihu Prokletí svatých o královské vyzvědačce Aje, ve které narazíš na jeden z nejoblíbenějších motivů romantasy. Tušíš správně, řeč je o enemies to lovers.
Když se začnou šířit zvěsti, že se v nedalekém království chtějí probudit temné síly, pověří královna vyšetřováním právě Aju. K její smůle však vyšle i jejího dlouholetého rivala, královnina vynutitele Willa. Z počátku lehký úkol se začne záhy komplikovat, když se Ajina zvláštní magická síla začne vymykat kontrole a ona se tak ocitne na prahu války, kterou nemůže vyhrát.

Kniha Prokletí svatých

Pro fanoušky Cassandry Clare

Série Půlnoční kroniky se dočkala šestého závěrečného dílu – Noční přísaha. Na svědomí ji mají hned dvě známé německé autorky románů pro ženy, které se rozhodly zabrousit do nových vod. Pro čtenáře si připravily opojnou kombinaci urban fantasy a romantiky. Hned v prvním díle Ve skrytu stínů se setkáš s Roxy, která má 449 dní na to, aby zahnala zpět do podsvětí 449 uniklých duší, nebo tam skončí sama. Aby toho nebylo málo, má na starosti Shawa, který po posednutí duchem ztratil paměť. Pokud tě zajímá, jak to celé dopadne, je ten správný čas se do Půlnočních kronik pustit. Přeci jen už nehrozí žádné zdlouhavé čekání na další díl a můžeš to dát celé na jeden zátah!

Knižní série Půlnoční kroniky

Apokalypsa plná duchů a vášně

Světová romantasy z pera české autorky, přesně to je Woodhill. V této romantické fantasy okořeněné prvky hororu se seznámíš s temnonoškou Lexi, která žije ve světě dost podobném tomu našemu. Akorát v tom jejím spadla opona mezi živými a mrtvým. A jako na potvoru záhy propukla epidemie, která přivedla civilizaci na pokraj katastrofy. V křehkém nově vzniklém systému mají temnonoši jako Lexi důležitou roli. Dokážou totiž jako jediní vidět duchy, kteří spíš než na přátelskou návštěvu, si přišli pro krev živých. Lexi je kvůli svým schopnostem povolána do hlavního sídla Woodhillu, kde jí kromě nevrlého správce Brodericka čekají mrtví, kteří cíleně vraždí mladé dívky. Jak se Lexi postaví ke své nové roli?

kniha Woodhill

Sedm smrtelných a svůdně hříšných

Série, která také stojí za tvou pozornost, je Království hříšných o sedmi pekelných princích. Hlavní hrdinka Emilia je zaslepená touhou po pomstě a nezastaví se před ničím, dokud nenajde vraha svého dvojčete Vittorie. I kdyby to znamenalo, že bude muset použít zakázanou temnou magii, nebo se spojit s jedním z pekelných princů – Irou, před kterým jí už od dětství varovali. I když už je příběh o Emilii a Irovi dokončený od minulého roku, blíží se další návštěva světa Hříšných v podobě navazující série, která bude tentokrát pro starší čtenáře. Takže je ten správný čas se do série začíst nebo si ji připomenout.

knihy Království hříšných

Skoč si pro knížky s ISIC slevou 10 %

Ať už si budeš chtít koupit některou z námi doporučených romantasy knih nebo už ti do oka padla jiná, vezmi si svůj průkaz ISIC a zastav se v jakékoliv prodejně Knihy Dobrovský. Po předložení získáš 10% slevu na veškerý nezlevněný sortiment. Navštívit můžeš i e-shop Knihy Dobrovský a získat tak další slevu ve výši 3 %.

Podrobnosti o všech slevách si prohlédni v databázi ISIC slev nebo najdi přímo v prodejnách Knihy Dobrovský speciální QR kód. Po jeho naskenování pomocí aplikace Alive App zjistíš na místě, na jaké slevy s ISIC máš zrovna nárok. Ještě nemáš svůj průkaz v mobilu? Stáhni si Alive App zdarma třeba hned.

Autor: Aneta Krausová

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.