Na Letní Filmové Škole se bude slavit!

Letní Filmová Škola v Uherském Hradišti

Festival Letní filmová škola se letos uskuteční popadesáté! A to už je pořádný důvod k oslavě. Ať už si budeš chtít naplno užít filmový program nebo nabitý doprovodný program, vyraz od 26. 7. do 1. 8. do Uherského Hradiště.

Filmová historie i novinky na LFŠ

My na Filmovce oslavujeme film každý rok – tak to letos oslav s námi! Uvidíš zásadní filmy historie, zapomenuté klenoty i novinky v pečlivě sestavených sekcích doplněných odbornými (i vtipnými) úvody a přednáškami. Dozvíš se vše, co potřebuješ vědět o Davidu Lynchovi, Federicu Fellinim, Karlu Zemanovi, Zdeňku Liškovi či festivalových hitech z Tuniska. Ztratíš se ve virtuální realitě a ochutnáš hodně ujeté půlnoční delikatesy.

Filmovku zakončí divácky hit Vlny režiséra Jiřího Mádla

Letní filmovou školu tradičně zahajují a zakončují předpremiéry očekávaných českých novinek s tvůrčími delegacemi. Zakončovacím filmem budou letos Vlny Jiřího Mádla vyprávějící příběhy novinářů Československého rozhlasu. „Chtěli jsme jubilejní Filmovku končit opravdu emočně silným filmem a tím Vlny rozhodně jsou. Navíc je to film až bolavě aktuální, jakkoliv se odehrává v letech 1967 až 1968. Demokracie a svobodná média pořád nejsou samozřejmou věcí, bohužel,“ řekl k výběru dramaturg Jaroslav Sedláček. „Jsem rád, že letos zakončíme LFŠ. Doufám, že se film Hradišťákům bude líbit a pak půjdou do ulic a všude to rozkecaj!” těší se na zakončení Letní filmové školy režisér Jiří Mádl. Do běžné kinodistribuce Vlny dorazí 15. srpna.

Unikátní zážitek z Japonska

Každý rok přináší Letní filmová škola sekci němých filmů s živou hudbou. Letos padla volba na snímky japonského filmaře Jasudžira Ozua, který před nástupem zvuku stihl režírovat tři desítky němých filmů. Diváci prostřednictvím Ozuovy retrospektivy objeví fascinující svět japonské němé kinematografie a tzv. benšiů, kteří v této éře doprovázeli filmy strhujícími performativními výkony. Dvě z projekcí na Letní filmové škole doprovodí svým komentářem Ičiro Kataoka, přední současný mistr této umělecké disciplíny. Letní Filmová Škola v Uherském Hradišti - doprovodný program

Rozmanitý doprovodný program

Filmovka ovšem nabízí i nabitý doprovodný program. Poslechneš si koncert Ventolina, Dukly, Jany Kirschner či Tata Bojs. Zúčastníš se natáčení skvělých podcastů jako třeba Čelistí, slam poetry exhibice, zkusíš si nejrůznější filmové profese, zasoutěžíš si s AZ-kvízem i Chytrým Kvízem, poslechneš si autorská čtení výrazných představitelů a představitelek evropské prózy a poezie. Tohle všechno a mnohem víc zažiješ na 50. Letní filmové škole Uherské Hradiště. Tak řekni kámošům, kupte si akreditace se slevou na průkaz ISIC a vyrazte do srdce Slovácka. Festival se koná od 26. července do 1. srpna.
Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.