Post-vacation blues – co to je a jak je nemít?

mladá slečna prožívající post-vacation blues

Léto, volno, pláže, festivaly a všechny ty zážitky už jsou jen v našich vzpomínkách. Vrátit se zpátky do reality je jako skočit do ledové vody – trochu šok. Někdo se z toho hned oklepe nebo se na rutinu vlastně těší. Někdo může naopak cítit úzkost, smutek nebo nechuť vrátit se zpátky do lavice nebo za pracovní stůl. Pokud je tohle i tvůj případ, a prožíváš tzv. post-vacation blues, věř, že v tom nejsi sám, děje se to totiž docela často.

Co je post-vacation blues?

Post-vacation blues jsou různé nepříjemné pocity a myšlenky, které se objevují po návratu z dovolené, prázdnin nebo jiného vykročení z každodennosti. Projevuje se třeba takhle:

  • Úzkost a stres
  • Potíže se soustředěním
  • Potíže se spánkem
  • Nedostatek motivace
  • Nostalgické ztrácení se ve vzpomínkách

Jak to vzniká?

Post-vacation blues vzniká jako důsledek chemických změn v mozku, nejedná se tedy ani o lenost, ani o výmysl. Během prázdnin nám v důsledků prožívání hezkých a bezstarostných chvilek zvyšuje dopamin a serotonin, a to nás činí šťastné. Návrat do reality pak může vést k jejich poklesu a v důsledku k tomu i pocitům smutku a beznaděje. Změna rytmu, denního režimu a prostředí taky mohou být stresující. Tvůj mozek bude pravděpodobně potřebovat chvíli na to, aby se adaptoval.

Jak nepříjemný stav překonat?

1 – Zaměř se na svůj volný čas

Věnuj se tomu, co tě baví, a ideálně buď fyzicky aktivní. Pohyb je snadný způsob, jak si zvednout náladu.

2 – Dopřej si odstup

Pokud máš možnost, nejezdi z letiště rovnou do kanceláře, ale dej si ještě den nebo dva na zotavení a rozkoukej se. Návrat pak nebude takový šok.

3 – Najdi něco, na co se můžeš těšit

Začni s plánováním dalšího výletu, dovolené nebo třeba víkendu s kamarády. I když je to třeba ještě daleko, plánování a snění ti zvedne náladu.

4 – Přines si kus dovolené domů

Připomínej si hezké chvíle, co jsi zažil a alespoň na chvíli se vrať zpátky. Máš nějaké jídlo nebo pití spojené s dovolenou? A co hudbu, kterou jsi poslouchal?

5 – Mluv o svých pocitech

Pokud je ti smutno, úzko a návrat je pro tebe obtížnější, než by sis přál/a, mluv o tom. S kamarády, rodinou nebo kýmkoliv, kdo tě může podpořit. Pokud máš pocit, že se post-vacation blues mění v něco závažnějšího nebo trvá už dlouho, neboj se vyhledat odborníka. V takových chvílích je tu pro tebe i Shifto.

Pomoci ti může ISIC a Shifto

Shifto nabízí online terapie, kterou můžeš využít, kdykoliv to potřebuješ. Spojiš se tu s profíky, kteří tě vyslechnou a pomůžou ti najít cestu k většímu klidu a pohodě. Jsou diskrétní, nesoudí, nehodnotí. Jenom pomůžou. A co je nejlepší? Za každé sezení dáš s průkazem ISIC o 20 % méně! Koukni na www.shifto.cz a zbav se konečně stresu.

Článek vznikl ve spolupráci s online terapií Shifto a pod záštitou Alive Cares.

Autorka: Mgr., Bc. Tereza Jandová

Adiktoložka, terapeutka, psycholožka ve zdravotnictví

Tereza vystudovala jednooborovou psychologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a adiktologii na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Má absolvovaný rok psychoterapeutického výcviku v kognitivně-behaviorální terapii v Institutu Odyssea a v současné době je frekventantkou psychodynamického výcviku SUR. Kromě toho má Tereza dokončené kurzy Psycholog ve zdravotnictví a Práce s klientem v jeho přirozeném prostředí akreditované MZ ČR. V současné době je Tereza odborným konzultantem nově vznikajícího projektu zaměřeného na poskytování online terapie pro teenagery a mladé dospělé.
Má ráda turistiku a cestování, s oblibou vyráží na dlouhé treky v Čechách i zahraničí.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.