Proč pracovat v McDonald’s?

tým McDonald's

V McDonald’s vědí, že klíčem ke spokojeným zákazníkům jsou kvalitní a spokojení zaměstnanci, kteří se o ně starají. Mrkni se, jaké výhody nabízí práce v oblíbeném gastro řetězci a jak se tu může rozvíjet tvoje budoucí kariéra.

Pracovní trh se za poslední roky výrazně změnil a s ním i preference lidí při výběru zaměstnání. Také hledáš kromě atraktivní mzdy něco navíc? Třeba opravdovou flexibilitu, motivující prostředí, které odráží tvoje hodnoty, nebo dostatek příležitostí pro kariérní i osobní rozvoj? Tyto aspekty bezpochyby patří k McDonald’s. I díky tomu je tahle společnost lákadlem pro mladé lidi, jistotou pro talentované zaměstnance a skvělou pracovní příležitostí pro starší generace. Všichni oceňují nejen finanční ohodnocení, ale také přátelský kolektiv.

McDonald’s aktuálně zaměstnává v České republice více než 9 000 lidí. Jejich počet díky přibývání nových restaurací každým rokem roste. Právě šikovní zaměstnanci, kteří se starají o pohodlí zákazníků a připravují oblíbené jídlo z kvalitních surovin, jsou srdcem společnosti a klíčem k vedoucí pozici na trhu. Můžeš věřit, že spokojenost zaměstnanců je tu nesmírně důležitá!

Tvé pracovní nasazení nezůstane bez povšimnutí

Jedna z věcí, kterou u McDonald’s vážně oceníš, je možnost kariérního růstu. Pokud se řadíš mezi pracovité a ambiciózní zaměstnance, nemusíš se bát, že by tvé úsilí bylo přehlédnuto. Mnozí z manažerů, kteří dnes řídí velké týmy, pracovali na začátku své kariéry jako brigádníci. „Kariérní růst je zde zcela přirozený. Na mnohé vyšší pozice, které nevyžadují úzkou specializaci nebo vysokou školu, se upřednostňují lidé přímo z provozů,” přibližuje Valerián Pohronský. Valerián začínal jako brigádník a během sedmi let se vypracoval přes trenéra a manažera provozu až na marketingového specialistu.

Důkazem, že McDonald’s se snaží rozvíjet talent svých zaměstnanců, je i Dávid Rakytiak, který ve firmě pracuje již od roku 2010. Osvojil si tu mnoho měkkých dovedností, které se na trhu práce cení – time management, plánování směn, zajištění chodu restaurace nebo trénování lidí. „Nejvíce jsem se našel v mentoringu a posouvání zaměstnanců. Chtěl jsem jít tímto směrem, proto jsem s radostí přijal nabídku od McDonald’s na pozici Learning & Development Specialist, v rámci, které se budu moci naplno věnovat rozvoji a vzdělávání pracovníků,“ říká Dávid. I na základě svých zkušeností ví, že podpora zaměstnanců je nesmírně důležitá. „Vždy mě velmi motivovala zpětná vazba od nadřízených, kteří ve mně viděli potenciál dříve než já. Pokud v zaměstnancích vidět odhodlání a chuť pracovat, není problém, aby se v rámci firmy člověk rychle vypracoval,“ dodává.

V McDonald’s tě čeká také dostatek příležitostí také pro osobní růst prostřednictvím vzdělávání, školení a různých podpůrných programů. Například, pro každého nováčka je připraven onboardingový (úvodní) proces na míru, aby se co nejsnáze zorientoval v systému a co nejrychleji začlenil do společnosti. K dispozici je také propracovaný systém školení managementu provozů, online webináře zaměřené na podporu osobního wellbeingu, spolupráci v týmu, pomoc při vyhoření či komunikaci.

Pracuješ dle vlastních potřeb

Co tě také při studiu může hodně zajímat, je flexibilita pracovní doby, která v McDonald’s není jen prázdná fráze. Nabízí všechny typy úvazků, což ti umožňuje plánovat směny podle vlastních možností a potřeb. Uplatnění zde najdou opravdu různorodé skupiny lidí, které skvěle fungují jako jeden tým – od studentů přes stálice v hlavním pracovním poměru, maminky a tatínky na rodičovské, až po lidi ve vyšším věku či znevýhodněné občany. Pružné nastavení pracovních hodin umožňuje dosáhnout lepší rovnováhy mezi profesním a soukromým životem.

Svoji první brigádu zde našla i Silvia Dobrotková, která se jako 16letá rozhodla přivydělat si při škole prací v restauraci. Z McDonald’s však neodešla ani po studiu a postupně se vypracovala na manažerku dvou restaurací. Ve firmě nakonec našla stabilní a spolehlivé zaměstnání – působí zde již neuvěřitelných 27 let. Díky své práci je v denním kontaktu s mladými kolegy, které považuje za největší devizu svého zaměstnání. „Můžete je formovat, pomáhat jim, být jim oporou, ukázat jim, že jste tu pro ně. Vedoucí restaurace je v podstatě takový psycholog. Udržují mě stále v dění, díky nim vím, co se mezi mladými děje,” usmívá se Silvia.

Zažiješ respektující prostředí a odpovědné podnikání

Tvoje spokojenost v práci se odvíjí také od toho, jak moc je zaměstnavatel schopen vytvářet zdravou firemní kulturu. Ta stojí na společných hodnotách, vizi, spolupráci a inkluzi. McDonald’s se netají tím, že podporuje rovnost, diverzitu a pozitivní inkluzi a že v této oblasti také své zaměstnance pravidelně vzdělává. Vytváření respektujícího prostředí se v praxi promítá do stejných pracovních podmínek pro všechny zaměstnance bez ohledu na věk, pohlaví, sexuální orientaci, rasu nebo vyznání.

Různorodí zaměstnanci, franšízanti a dodavatelé tak tvoří jednu rodinu, která se společně stará o spokojenost zákazníků. „Ta McFamily, kterou máme v rámci našich hodnot, je přítomna při každé týmové práci. Když vidím, jak spolu dokážeme výborně a bez problémů fungovat, a to nejen na úrovni lokálních, ale i mezinárodních týmů, je to pro mě vždy velmi silný moment,“ konstatuje Monika Mikulová, která působí na pozici Employer Reputation & Recruitment Consultant pro slovenský a český trh.

Je pro tebe důležité pracovat ve firmě, která se zajímá o environmentální, sociální a etické otázky nebo umožňuje dobrovolnickou práci? Společensky odpovědné aktivity a podpora komunit jsou významnou součástí podnikání McDonald’s. Díky tomu v každé restauraci najdeš například úklidové hlídky, tzv. Trash Patrol. Také je tu nadační fond Ronald McDonald House Charities, díky kterému byl postaven první dům Ronalda McDonalda u pražské Fakultní nemocnice Motol.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.