Festival Prague Sounds: současný americký rap i jazz

Prague Sounds

Hudební festival Prague Sounds letos nenabízí jen světová jména jazzu nebo soudobé vokální hudby. V listopadu představí v pražských klubech také hvězdy současného amerického alternativního rapu a mladé umělce vybrané osobitou umělkyní Katarzií.

Unikátní festival plný hudebních experimentů

Už 28. ročník mezinárodního festivalu Prague Sounds proběhne od 3. do 20. listopadu 2024 v pražských sálech a klubech La Fabrice, Lucerně, Rudolfinu a Divadle X10. Neboj se objevovat a vyber si z perfektně vyváženého mixu současné i klasické hudby a různých žánrů! Na vstupenky můžeš využít také slevu s ISIC.

Klubové noci plné živelného rapu

Pokud jsi fanoušek současného amerického alternativního rapu – výrazných hlasů, dunivých hip hopových rytmů a společensky angažovaných textů, přijdeš si letos na festivalu Prague Sounds na své. V klubu La Fabrika vystoupí 4. listopadu 2024 na unikátním dvojkoncertu zpěvačka a básnířka Moor Mother a undergroundový rapper a MC se skrytou identitou billy woods.

Hudba filadelfské zpěvačky, básnířky a aktivistky vystupující pod jménem Moor Mother spojuje rap a recitaci poezie s prvky elektroniky, free jazzu, punku a zvukových koláží. „Se silným vnitřním přesvědčením zaměřuje své texty na rasové nepokoje, domácí násilí, otroctví i mýtus tzv. ´postrasové´ Ameriky,” říká dramaturg festivalu Prague Sounds Guy Borg. Magazín Pitchfork ji překřtil na „básnířku apokalypsy”.

V druhé části večera vystoupí billy woods, nejuznávanější americký undergroundový MC, kterého díky skryté identitě obestírá aura tajemství. „Mistrovské texty a rapování se u něj prolíná s výraznými bicími i ozvěnami jazzu a blues – saxofonovými linkami, probleskujícími zvuky klavíru i kytarovými a flétnovými samply,” popisuje Borg jeho strhující produkci.

Opět v La Fabrice zahraje 8. listopadu v rámci klubové noci poprvé v České republice živelný rapper McKinley Dixon. „Dixon kombinuje výrazné texty – osobní i literární – a nakažlivé beaty s příměsí jazzu a funku,” láká Borg. Dixonovo nedávné album Beloved! Paradise? Jazz! je pojmenováno po třech nejslavnějších dílech americké spisovatelky Toni Morrisonové, kterou považuje za „největší rapperku všech dob.”

Katarzia`s Choice: nejlepší ženské hlasy mladé hudební scény

Poprvé na Prague Sounds proběhne 13. listopadu také v klubu La Fabrika večer, kdy do programu festivalu přispěje vybraný umělec. Kurátorkou tohoto výjimečného večera bude slovenská umělkyně, hudebnice a producentka Katarzia. V jejím výběru se objeví mladé české i slovenské talenty do 27 let. V rámci večera s názvem Katarzia´s Choice tak vystoupí slovenská dvojice Lash & Grey nebo české písničkářky Nika a Johanela. „Katarzia prorazila v roli písničkářky a umělkyně do respektované osobnosti české a slovenské hudební scény. Pro mnoho mladých zpěvaček a skladatelek je vzorem. Jejího výběru v roli kurátorky si velmi vážím. Souzní s dosavadní dramaturgií festivalu a má možnost představit lokální naděje a mladé umělkyně v té nejlepší verzi jejich živého vystoupení,” doplňuje Pierre Urban, dramaturg večera.

Müller/Koller: Kryl

Na další festivalový projekt zveme 12. listopadu do Rudolfina. Zpěváci David Koller a Richard Müller vzdají poctu Karlu Krylovi k příležitosti jeho dvojitého výročí. Zazní dvacítka Krylových písní v akustické verzi a v komorních aranžmá, které Koller s Müllerem vybrali právě a jen pro tuto příležitost.

Velká jména jazzu, soudobé vokální hudby i elektroniky

Na Prague Sounds dále přijede jeden z největších saxofonistů posledních čtyřiceti let a trojnásobný držitel Grammy Branford Marsalis se svým virtuózním kvartetem, nekompromisní londýnská saxofonistka Nubya Garcia nebo excelentní klavírista Tigran Hamasyan propojující jazz s arménskou lidovou hudbou. Živelný jihoafrický violoncellista Abel Selaocoe s britským ansámblem soudobé hudby Manchester Collective nabídne v české premiéře zážitek bez žánrových hranic na pomezí klasiky, jazzu a africké world music. Rovněž poprvé u nás vystoupí průkopnický americký vokální soubor Roomful of Teeth s kompozicí Partita for 8 Voices skladatelky Caroline Shaw oceněnou Pulitzerovou cenou.

Prague Sounds program

Přijď na Prague Sounds s ISIC slevou

Podrobné informace ke koncertům a vstupenky jsou k dispozici na webu praguesounds.cz. Pro každý z uvedených večerů můžeš zakoupit vstupenku s 15% slevou s průkazem ISIC.

 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.