Lehká jídla, co ti pomůžou udržet figuru do plavek Lifestyle 26. 6. 2022 Lehká a zdravá jídla by neměla být součástí tvého jídelníčku pouze v době, kdy se snažíš zhubnout nebo si udržet figuru do plavek. Tvé tělo vždy ocení kvalitní a dobrou stravu plnou živin, se kterou nebude mít spousty práce. A navíc – lehká jídla, co ti pomohou udržet figuru do plavek, jsou nejen zdravá, ale i velmi chutná! Jaká lehká jídla ti zaručeně pomůžou udržet figuru do plavek? TABOULEH – osvěžující lehké jídlo se spoustou bylinek Základ tohoto osvěžujícího salátu tvoří velké množství čerstvých bylinek, zralá rajčata a špetka voňavého koření. Bulgur salát v podstatě jen doplňuje, ale dokáže do sebe vsáknout všechnu lahodnou šťávu a zvýrazní se jeho chuť. Tabouleh je skvělá volba při každém grilování, ale slouží také jako zdravá a rychlá večeře. Ingredience pro 2 porce: ¼ hrnku pšeničného bulguru 1 velké rajče ½ šalotky 1,5 svazku hladkolisté petrželky 3 snítky máty 30 ml olivového oleje 1 lžíce citrónové šťávy špetka soli a pepře Podle chuti můžeš do taboulehu přidat i trochu koření baharat. Lze ho zakoupit již připravené, ale můžeš si ho vyrobit i doma. Budeš k tomu potřebovat tyto ingredience (na 4 porce): 1 lžička mletého koriandru 1 lžička mleté skořice ½ lžičky mletého nového koření ½ lžičky mletého hřebíčku ½ lžičky mletého římského kmínu ½ lžičky mletého černého pepře ¼ lžičky mletého kardamomu ¼ lžičky mletého muškátového oříšku Postup: Bulgur nejprve proplachuj v cedníku tak dlouho, až bude odtékající voda čirá. Pak ho vlož do menšího hrnce, zalij dvojnásobným množstvím vody, přidej špetku soli a přiveď k varu. Zmírni plamen na velmi slabý, přiklop pokličkou a vař 10 minut. Odstav a nech pod pokličkou dalších 10 minut dojít. Bulgur vsákne všechnu vodu, nabobtná a bude uvařený na skus a krásně sypký. Zatímco se bulgur bude vařit, odstraň bubáka ze zralých rajčat a nakrájej je na malé kostičky – čím menší, tím lepší. Vlož je do salátové mísy i se šťávou, kterou pustila. Nakrájej si nadrobno šalotku a přidej ji k rajčatům. Vezmi velký svazek petrželky (cca 100 g) a odstraň většinu silnějších stonků. Poté petrželku i s jemnějšími stonky nakrájej ostrým nožem najemno. Poté přidej petrželku do mísy k zelenině. Naskládej si mátové lístky na sebe, nakrájej je najemno a vlož do mísy se zeleninou. Množství mátových lístků záleží jen na tvé chuti. Obvykle se používají 4 díly petrželky na 1 díl máty. Nakonec vmíchej prochladlý bulgur, sůl, pepř, koření, olivový olej a citrónovou šťávu. Salát nech chvilku rozležet a poté si ho můžeš vychutnat. Lehký těstovinový salát s kuřetem Těstovinový salát je skvělou volbou, když se venku oteplí. Kuře dodává salátu bílkoviny, čerstvá zelenina a bylinky zase vůni a křupavost. Díky avokádu je krémový i bez použití majonézy. Ingredience pro 2 porce: na pošírovaná kuřecí prsa: 600 g kuřecích prsou 300 ml vody 1 kulička nového koření 2 kuličky celého černého pepře 1 plátek citrónu 3 lístky libečku špetka soli k přípravě zálivky: lžíce bílého vinného octa špetka soli špetka pepře půl lžičky dijonské hořčice 30 ml olivového oleje na salát: 100 g těstovin čtvrtka červené cibule několik kousků cherry rajčat ½ avokáda 2 snítky čerstvé bazalky Postup: Kuřecí maso vlož do menšího hrnce a přidej tolik vody, aby bylo zcela ponořené. Přidej citrón, sůl, koření a bylinky a pomalu přiveď k varu. Zvolna nech maso táhnout zhruba 15 minut. Poté ho odstav z ohně a nech dojít pod pokličkou alespoň 20 minut. Na zálivku si prošlehej metličkou ocet, sůl, pepř a hořčici. Pomalu přilévej olej a šlehej, až se vytvoří hustá emulze. Uvař těstoviny v dobře osolené vodě, poté je sceď a nechej pořádně okapat. Poté je ve velké míse promíchej s částí zálivky a nech schladnout. Nakrájej si cibuli na drobné kostičky, rajčata a avokádo na sousta a bazalku nasekej najemno. Rozděl zchladlá kuřecí prsa vidličkou na vlákna. Přidej všechny suroviny k těstovinám, promíchej, ochutnej a případně dochuť solí či pepřem a zbytkem zálivky. Zelný salát Coleslaw bez majonézy Zelný salát má skvělé využití k masovým pokrmům jako příloha. Klasický coleslaw obsahuje majonézu, tahle verze je trochu odlehčená a zálivka je z pikantní hořčice. Coleslaw patří mezi lehká jídla, co ti zaručeně pomůžou udržet si figuru do plavek. Ingredience pro 2 porce: ¼ červeného zelí ½ mrkve 1 jarní cibulka 1,5 lžičky dijonské hořčice sůl a pepř 1 lžíce vinného octa Postup: Čtvrtinu menší hlávky zelí nakrouhej nebo nakrájej najemno. Část můžeš klidně nahradit bílým zelím nebo kedlubnou, která salát trochu zjemní. Mrkev nastrouhej nahrubo, jarní cibulku včetně natě nakrájej najemno a vše smíchej se zelím. Do menší zavařovací skleničky dej hořčici, olej, sůl a pepř a vinný ocet. Skleničku zavři a pořádně protřepej, až vznikne hladká jednolitá omáčka. Zálivku vmíchej do zeleniny, ochutnej a dle potřeby ještě lehce dochuť solí, pepřem nebo hořčicí. Salát podávej dobře vychlazený buď samostatně nebo k masu či pečené zelenině. Autor Kateřina Weissbrotová Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem. ISIC TIP: Na e-shopu Aktin máš s ISIC slevu ve výši 7 %.