Nejlepší a nejrychlejší dýňová jídla Lifestyle 31. 10. 2022 Taky chodíš po ulicích a máš pocit, že se na tebe ze všech stran valí dýně? No jasně, prostě nyní je dýňové období, a to se netýká jen Halloweenu. Z dýní se totiž dají připravit skvělá jídla a můžu tě ujistit, že to zvládneš i ty. Recepty z dýní, které zvládne i začátečník Já osobně jsem s kuchařským uměním začal někdy v jedenácti a začátky byly opravdu krušné i veselé zároveň. Moje legendární skořicové kuře se stalo v naší rodině nezapomenutelným, ale neboj se, tento „mimořádně povedený“ pokus s tebou sdílet nebudu. Místo toho se podělím o tři výborné, a přitom naprosto jednoduché recepty z dýně, které zvládneš a určitě s nimi zaboduješ. Proč jsem vybral rovnou tři dýňová jídla? Protože dýně jsou poněkud větší a skladovat je zabere v lednici místo, tak si rovnou udělej víc dobrot najednou a místo suroviny uložíš do ledničky již hotové dobroty. Dýňový salát s parmskou šunkou nebo sýrem feta Na salát budeš potřebovat: 100 g parmské šunky, vegetariáni mohou zvolit sýr feta ½ menší dýně 1 balení rukoly chilli paprička olivový olej limetka sůl, pepř, 2 lžičky cukru pár lístků bazalky Příprava salátu Oloupanou dužinu z dýně nakrájej na kostky a vlož pod gril, pokud máš doma dýňový olej, můžeš lehce pokapat olejem Na dresing do mísy najemno nakrájej chilli papričku, vymačkej šťávu z jedné limetky, dvě lžičky cukru, sůl, pepř a zalij olivovým olejem. Do mísy s dresingem zamícháme ogrilovanou dýni, přidáme rukolu, bazalku a jemně promícháme. Salát servírujeme a na každý talířek přidáme tři až čtyři plátky parmské šunky. Pokud máš doma pecorino, můžeš nahoru nastrouhat pár tenkých šupinek sýra. Dýňová polévka s kokosem Až budeš připravovat tuhle polévku, tak moje rada zní, pokud máš k dispozici troubu, tak dýni peč místo vaření. Je to trik mojí maminky a její polévka je vždy o moc lepší než ty ostatní a je to právě díky tomu, že se dýně peče. Na polévku budeš potřebovat: jedna plná lžíce červené kari pasty, pokud ji nebudeš mít k dispozici, lze ji nahradit chilli papričkami 1 kg dýně hokaido 1 litr kuřecího vývaru – vegetariáni mohou nahradit zeleninovým 350 ml kokosového mléka 1 chilli paprička Příprava polévky Dýni nakrájej na menší kousky a ideálně peč v troubě. Pokud nemáš troubu tak si připrav kuřecí vývar, do něj vlož kari pasu a pomalu zahřívej. Přidej dýni a zhruba 20 min povař doměkka. V případě, že budeš péct dýni v troubě, přidej ji do teplého vývaru a již nevař. Dýni s vývarem rozmixuj dohladka a vmíchej kokosové mléko. Celé ještě chvíli zahřívej, ale liž nevař. Nalij do misek a dozdob chilli papričkou Jak vidíš, polévka ve chvilce hotová a naprosto dokonalá a v podzimních dnech skvěle zahřeje. Dýňový koláč Tenhle recept co do surovin může vyděsit, ale věř mi, bude to jednoduché. Upekl jsem ho poprvé úplně sám někdy v šestnácti, takže zvládneš taky. Na těsto budeš potřebovat: 280 g hladké mouky – kdo preferuje zdravější verzi, klidně může použít i pšeničnou celozrnnou hladkou 80 g másla 140 g moučkového cukru 1 vejce Na náplň budeš potřebovat 560 g měkkého tvarohu a je jedno zda tučný nebo polotučný 150 g moučkový cukr + trochu na posypání 2 ČL vanilkového cukru 2 Žloutky 1 ks citronu 350 g dýně 1 balení vanilkového cukru Příprava koláče Všechny ingredience na těsto smíchej a zpracuj na hladké těsto. Musí být pořádně propracované a nejlépe toho dosáhneš hnětení rukama. Pak vyválíš na tenký plát a vyložíš do pečící mísy a to včetně okrajů Na náplň si připrav všechny ingredience, kromě dýně a citronu. Citron očisti a ostrouhej kůru, kterou přidáš do hmoty těsta. Citron pak rozkroj a vymačkej šťávu. Dýni rozmixuj na jemné pyré a vše smíchej a pořádně vyšlehej do jedné hladké hmoty. Vylij na připravené těsto a peč na 200 stupňů zhruba 45 minut. Koláč ale hlídej, každému peče trouba trochu jinak, tak můžeš snižovat teplotu a prodlužovat čas. Koláč nechej vychladnout, posyp cukrem a můžeš podávat. Pro labužníky třeba s jednou lžící zakysané smetany vedle kousku koláče. Jak vidíš, všechny recepty jsou velmi jednoduché, jak jsem slíbil, ale neskutečně dobré a nakonec i zdravé. Autor Tim Slavík Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.