Nejlepší banánové dezerty

Banánové recepty

Dezerty a ovoce jdou ruku v ruce vstříc dokonalosti. Obvykle jsou ovocné dezerty považované za lehčí a zdravější. A ty banánové ti osladí život tak skvěle, že na ně nedáš dopustit.

Banánové pokušení

Banán je skvělé přírodní sladidlo, které navíc obsahuje vysoký obsah hořčíku a dalších minerálů. Navíc jej nemusíš sníst kila, aby ti dopřál pocit sytosti. Problém může být jen to, že banánové dezerty z něj jsou návykové a občas prostě nejde přestat.

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček je nejprofláknutější, ale taky nejúžasnější banánový dezert. Jak to vím? No, když se zastaví na kafe soused, který vyloženě nerad sladké a během hodinky v něm zmizí půlka chlebíčku, musí to být návykové ?.

Banánový chlebíček

Ingredience

  • 6 PL (85 g) másla (pokojové teploty)
  • 200 g cukru nebo nahradit medem
  • 3 velmi zralé banány (rozmačkané vidličkou)
  • 3 vejce (lehce ušlehaná)
  • vanilkový lusk
  • 125 ml podmáslí
  • 250 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička strouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 čajová lžička soli
  • 100 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Postup

  1. Troubu si předehřej na 180 °C a bochníkovou pečící formu (vel. 31×11 cm) si vymaž máslem a vysyp mouku.
  2. V kuchyňském robotu utři máslo a cukr do pěny.
  3. Vmíchej vejce, jedno po druhém, vyškrábni vnitřek vanilkového lusku. Přidej rozmačkané banány, podmáslí a lehce promíchej.
  4. V druhé míse smíchej mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, muškátový oříšek, sůl a ořechy. Suchou směs postupně přidávej do banánové směsi a lehce promíchej. Těsto by mělo být hutnější.
  5. Těsto nalij do připravené formy, můžeš nahoru ještě překrojit jeden banán na půl jako dekoraci a peč asi 1 hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed chlebíku není po vytažení suchá.
  6. Před podáváním nechej vychladnout. Servírovat můžeš třeba se lžící zakysané smetany.

Banánové lívance

Tento recept jsem okoukala od Zdeňka Pohlreicha a je potřeba to zmínit. Od chvíle kdy jsem je poprvé servírovala ke snídani, svádí u nás boj o první příčku zdravých sladkých snídaní s tvarohovými lívanci. Skvělé na nich je, že je máš za pár minut na stole.

Banánové lívance

Ingredience

  • 2 ks zralých banánů
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžíce másla
  • 130 g celozrnné mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce olej
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli

Postup

  1. Zralé banány rozkrájej, pak je rozmačkej v míse.
  2. V druhé míse si zadělej těsto. Smíchej celozrnnou mouku, prášek do pečiva, špetku soli a mléko. Přidej dvě vejce. Vše smíchej dohromady.
  3. Do těsta přimíchej rozmačkané banány a promíchej.
  4. Přidej vanilkový lusk.
  5. Na pánev přidej rostlinný olej a smaž lívance.
  6. Dobře propečený lívanec poznáš tak, že když na něj položíš kousek másla, rozpustí se.
  7. Zbytek másla rozpusť na pánvi a nechej na něm další nakrájené banány zkaramelizovat.
  8. Nasyp banány na lívance a podávej.

TIP na proteinový shake s banánem

Banánový shake s proteinem může být skvělé ranní probuzení. Hodí se ideálně ve chvíli, kdy nestíháš a nechceš přijít o snídani. Vyrobíš si vydatný nápoj, který tě nakopne energií a trochu zaplní břicho. Já osobně když nestíhám, beru si ho sebou do auta.

Ingredience

  • velký zralý banán
  • 100 ml bílého jogurtu
  • 100 ml kokosového mléka
  • 100 ml vody
  • 2 odměrky vanilkového proteinu

Rozmixovat, vypít a vyrazit ven.

Banánový shake

Banánové dezerty už máš zvládnuté, co vyzkoušet delikátní pokrmy z chřestu? 

 

 

 

 

 

 

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.