Tři recepty do konce chřestové sezóny Lifestyle 21. 6. 2021 Oslav příchod léta vynikajícími a zdravými recepty. Připravili jsme pro tebe přesný postup pro tři lahodná jídla, kterým vévodí oblíbený chřest. Ten skvěle chutná, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a má protizánětlivé účinky. Tak dobrou chuť. Chřestové hody Dopřát si chřest není nic složitého a stejně jako dýně má svoji klasickou sezónu. Pak stojí za to vyzkoušet pár osvědčených receptů a zpestřit si jídelníček touto delikatesou. Chřestová polévka Ingredience 8–12 stonků chřestu (záleží na velikosti a tloušťce) 1 jarní cibulku nakrájená najemno 3 lžíce másla a 1 lžíce na zahuštění 1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího sůl a pepř na ochucení 100 ml smetany na zjemnění vícebarevný pepř na ozdobu Postup přípravy Chřest očisti a odkroj dřevnaté konce. Nakrájej ho na kousky. Máslo rozpusť v hrnci a osmahni na něm cibulku, ale jen tak, aby ještě nechytila barvu. Zalij ji studeným vývarem. Přiveďte k varu, vsyp chřest a povař ho asi dvacet minut, dokud nezměkne. Vyjmi několik kousků, použiješ je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixuj, dochuť solí a pepřem, zjemni smetanou a ozdob hrubě drceným vícebarevným pepřem. Lžíci chladného másla rozkrájej na kousky a ty vlož do polévky a rozmíchej. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevař! Ten který máš odložený stranou na ozdobu, nahrubo nasekej a spolu s pepřem jím posyp polévku. Podávej s křupavým čerstvým pečivem. Chřest s citronovou omáčkou Ingredience 175 g másla 1 kg zeleného chřestu 1 ks šalotky 100 ml suchého vína 100 ml zeleninového vývaru 1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry Postup přípravy 150 g másla nakrájej na kostičky a zakryté je ulož do mrazáku. Zelený chřest oloupej ve spodní třetině a odstraň dřevnaté konce. Omyj a vař v páře 6–9 minut. Oloupej šalotku, nakrájej ji nadrobno a zesklovať na zbytku másla. Přilij bílé víno, přiveď k varu a zredukuj na polovinu. Přidej horký zeleninový vývar a nech svařit na cca 75 ml. Omáčku sundej ze sporáku. Metličkou postupně zašlehej kousky studeného másla. Omáčku ochuť solí, bílým pepřem a citronovou kůrou. Chřest osol a podávej s omáčkou, ideálně na nahřátých talířích. Chutná výborně s novými bramborami. Grilovaný chřest se šunkou nebo anglickou slaninou Ingredience 21 stonků zeleného chřestu 1,5 l vody lžička soli 7 ks větších plátků šunky nebo libové anglické slaniny 4 lžíce rozpuštěného másla parmazán na posypání Postup přípravy Očištěný chřest vlož do osolené vařící vody a vař přibližně 4 minuty, aby nebyl chřest rozvařený, ale zůstal křupavý. Uvařený chřest sceď, přelij studenou vodou a nech dobře okapat. Do plátku šunky zabal vždy 3 stonky chřestu. Ulož jej do zapékací mísy, pokapej ho máslem a vlož na 10 minut do trouby předehřáté na 180°C. Chřest posyp parmazánem a dej ještě na 5 minut do trouby Vyzkoušel naše další dezerty. Co takhle něco sladkého z banánů? Autor Vlaďka Horáková Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.