4 záchranné recepty pro studenty, kteří neumí vařit

Nouze naučila Dalibora houslím. A nouzový stav možná donutí některé studenty naučit se vařit. Pokud se odhodláváte uvařit si své první jídlo, ale zároveň se nechcete pouštět do složitějších akcí, vyzkoušejte naše 4 recepty.

Recepty které zvládne každý

V situaci, kdy jsou zavřené menzy, restaurace, fastfoody a vlastně úplně všechno, kde byl student zvyklý řešit svou občasnou potřebu teplé stravy, může nejednomu studentovi mrznout úsměv na rtech. Ti, kteří si umí připravit v domácích podmínkách aspoň trochu poživatelné jídlo, mají jistou evoluční výhodu a pravděpodobnost jejich přežití je vysoká. Jiné zase zachrání potravinová pomoc od maminky.

Jak mají ale nastalou krizi překonat ti, pro které maximum gastronomických schopností představuje ohřátí vídeňského párku? Na příslovečných špagetách s kečupem se jistě dá přežít a mnoho studentů by jistě potvrdilo, že i překvapivě dlouho…, jenže po jisté době si tělo začne žádat i nějaké ty živiny a taky se člověku časem zasteskne po jídle, které má chuť a víc než dvě barvy.
Patříte mezi gastro analfabety i vy, ale rozhodli jste se, že něco uvařit zkusíte? Tak to pro vás máme tipy na 4 recepty, které by se vám mohly líbit. Jsou jednoduché, zdravé, levné, bez nutnosti používat množství nádobí a jsou připravené do 15 minut.

Dvouminutové borůvkové palačinky v zapékací misce

Perfektní recept na rychlou snídani. Těsto si lze připravit i den předem a skladovat ho v lednici.
Ingredience na těsto:

  • Hrníček hladké mouky
  • Lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru
  • Sůl
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • Vejce

Příprava:

Zamíchat mouku, kypřící prášek, cukr a sůl v misce, přidat mléko, vejce a máslo a dobře promíchat, až se ingredience spojí.
Těsto kombinovat s vrstvou borůvek do zapékací misky a v mikrovlnné troubě na střední stupeň péct přibližně 2 minuty.

Hrníčková smažená rýže s vejcem

Když jste líní na vaření, a přitom se nechcete odbývat nezdravým jídlem.
Indgredience:

  • Hrníček vařené jasmínové rýže
  • 2 polévkové lžíce zmraženého hrášku
  • 2 polévkové lžíce nakrájené červené papriky
  • Půl stonku jarní cibulky nakrájené na plátky
  • Mungo klíčky
  • Sekané červené zelí
  • Vejce
  • Polévková lžíce sójové omáčky
  • Půl lžičky oleje
  • Sůl a pepř

Příprava:

Směs rýže a zeleniny vložíme do mísy, kterou překryjeme potravinářskou fólií. Pomocí nože, či vidličky do fólie uděláme několik menších otvorů. Ohřejeme v mikrovlnné troubě na nejvyšší stupeň po dobu 1 minuty a 15 sekund.
Mezitím ve vedlejší misce rozšleháme vajíčko se solí, kořením a sójovou omáčkou. Vaječnou směs nalijeme do misky k rýži, opět zakryjeme potravinářskou fólií a pečeme po dobu 1 minuty a 15 sekund.
Po vyndání z trouby necháme chvilku odstát.

Domáci lasagne z mikrovlny… jako pro Garfielda

Lasagne z mikrovlnky? To zní až příliš dobře na to, aby to byla pravda. A za 11 minut lze servírovat.
Ingredience:

  • Dva plátky těsta na lasagne
  • 180 ml vody
  • Lžička olivového oleje
  • 3 lžičky rajčatové omáčky na těstoviny nebo pizzu
  • 4 lžičky sýru ricotta
  • 3 lžičky čerstvého špenátu
  • Lžička strouhaného sýru čedar

Příprava:

Nahrubo nasekejte plátky těstovin a vložte je s vodu a olivovým olejem do zapékací misky. V mikrovlnné troubě ohřívejte po dobu 3-4 minut a přibližně v polovině času těstoviny promíchejte. Až budou těstoviny měkké, vylejte vodu a těstoviny si připravte stranou.
Vrstvěte rajčatovou omáčku, riccotu, těstoviny a špenát střídavě až po okraj misky. Nakonec posypte strouhaným čedarem.
Pokud nechcete mít vegetariánskou verzi, lze přidat např. klobásu.
Vložte opět do mikrovlnné trouby a pečte po dobu přibližně 2 minut a 30 vteřin při výkonu 1200 W.
Nakonec nechte chvilku vychladnout.

Zapečené ovesné vločky s Nutellou

Když máte chuť na něco sladkého a nechcete péct velký koláč.
Ingredience:

  • 3 lžičky mléka
  • Lžička olivového oleje
  • Lžička cukru
  • 3 lžičky hladké mouky
  • 1,5 lžičky drcených ovesných vloček
  • Lžička sekaných pekanových ořechů (lze vyměnit dle chuti)
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • Sůl
  • ¼ lžičky skořice
  • Lžička Nutelly, nebo jiného lísko-ořechového krému

Příprava:

V misce rozšleháme mléko, olivový olej, cukr. Přimícháme mouku a vyšleháme do hladkého těsta.
Přidáme ovesné vločky, ořechy, sůl, skořici, případně i muškátový oříšek.
Nakonec jemně zatlačíme Nutellu do těsta, aby byla přibližně z poloviny ponořena.
Zapékáme při 700 W po dobu přibližně 30 sekund a poté postupně pokračujeme po 15 vteřinách, až do zezlátnutí vrchní vrstvy.

Autor
Ondřej Krist