Jak si zařídíš průkaz ISIC na Univerzitě Karlově? (CZ/EN)

Začínáš studovat na Karlovce? Přečti si přehledně, kam pro první ISIC a jak ho můžeš využít. / Starting your studies at Charles University? Here’s a quick guide on how to get your first ISIC card and how to make the most of it.

English version below

Průkaz ISIC přináší studentské výhody

Průkaz ISIC (International Student Identity Card) je jediný celosvětově uznávaný doklad prokazující status studenta. Již více než 70 let ho vydává světová organizace ISIC Association, aby usnadnil a zpříjemnil život studentům po celém světě. A ty si ho můžeš pořídit i na Univerzitě Karlově. Proč bys to měl/a dělat a jak na to?  

Proč mít studentský průkaz s licencí ISIC?

Průkaz studenta Univerzity Karlovy potvrzuje tvoji příslušnost k univerzitě a umožňuje využívat její služby pro studenty (menza, knihovna, atd.). Pokud tvůj průkaz studenta bude mít navíc licenci ISIC, získáš ještě tyto výhody:

  • Mezinárodní uznání statusu studenta – prokážeš se s ním v téměř 100 zemích světa.   
  • Slevy a výhody v téměř 100 zemích světa a na více než 2 400 místech v ČR (jídlo a občerstvení, nákupy elektroniky, módy, dárků aj. v prodejnách i e-shopech, vzdělávání, vstupné na festivaly, do divadel nebo kulturně-historických památek, ubytování, letenky a zájezdy, sportovní aktivity nebo permanentky v lyžařských areálech).   
  • Průkaz v aplikaci – v Alive App budeš mít po ruce digitální verzi průkazu, pohodlné vyhledávání slev i na mapě, novinky, soutěže a limitované nabídky. Stáhneš ji zdarma v App StoreGoogle Play 
  • Pojištění pro studenty – můžeš si krýt záda na cestách s pojištěním od Uniqa pro aktivní dovolenou nebo studijní pobyty. Za exkluzivní cenu pro studenty s ISIC již od 350 Kč. 

Kdo všechno má na ISIC nárok?

Držitelem ISIC se můžeš stát, pokud jsi student prezenční formy studia nebo účastník jednoletého kurzu cizích jazyků s denní výukou. Dolní ani horní věková hranice není stanovena – můžeš tak být i starší 26 let. Podrobné informace o nároku na ISIC najdeš v Pravidlech pro získání a použití ISIC (4.1.3). 

Pro studenty neprezenčních forem studia, kteří na ISIC nárok nemají, je tu průkaz Alive. Ten umožňuje čerpat podobné slevy a výhody na území České republiky. 

Kam pro ISIC na Univerzitě Karlově?

Průkaz studenta s licencí ISIC můžeš na Univerzitě Karlově získat po zápisu ke studiu. Vše vyřídíš na těchto výdejních místech:  

Praha 

  • UK Point (Celetná 13) 
  • Matematicko-fyzikální fakulta UK (Ke Karlovu 3) 
  • Právnická fakulta UK (náměstí Curieových 7) 

Hradec Králové 

  • Kolej Na Kotli (Na Kotli 1147) 

Plzeň 

  • Lékařská fakulta UK (alej Svobody 76) 

Provozní dobu, kontakty nebo možnosti rezervace termínu najdeš na stránkách výdejních center Univerzity Karlovy. 

Průkaz ISIC v aplikaci Alive App

Aby pro tebe bylo prokazování s ISIC i vyhledávání slev jednodušší, můžeš si průkaz zobrazit v mobilní aplikaci Alive App. Plastový průkaz, který dostaneš ve výdejním centru univerzity, si však nech. Využiješ ho například v menze, knihovně, atd. 

graficky upravená fotografie ženy dívající se do mobilu s aplikací Alive App

Výhody digitálního průkazu ISIC

S průkazem v aplikaci Alive App budeš mít všechny výhody ISIC přímo v mobilu. Je akceptován u poskytovatelů slev i v dopravě, včetně uplatnění státem dotované slevy pro studenty.  

Aplikace Alive App ti přinese:  

  • Přehled slev – snadno vyhledáš slevy dle kategorie nebo na mapě a ty nejoblíbenější si můžeš uložit.  
  • Exkluzivní nabídky – získáš přístup k soutěžím a limitovaným nabídkám, které jsou dostupné jen pro držitele ISIC.  
  • Přehled pojištění – s aplikací budeš mít přehled o svých aktivních pojištěních a jejich platnosti.  
  • Upozornění na expiraci – aplikace tě včas upozorní na blížící se konec platnosti průkazu.  
  • Číslo průkazu vždy po ruce – snadno a přehledně zobrazíš číslo svého průkazu pro rychlé předložení.  

Proč si nechat i plastový školní průkaz?

Digitální průkaz ISIC ti otevírá spoustu možností, jak čerpat ISIC výhody, nelze jej ale používat v rámci univerzity, protože není kompatibilní s univerzitním čipovým systémem. Pro tyto účely využiješ plastovou verzi průkazu ISIC.  

K využívání aplikace potřebuješ:  

  • Mít vydaný a platný školní průkaz s licencí ISIC  
  • Aktivovat profil v aplikaci  

 Informace, jak aplikaci zprovoznit a využívat, ti přijdou také e-mailem po vydání průkazu ISIC.  

Platnost digitálního průkazu ISIC

Průkaz ISIC je vždy platný 16 měsícůod začátku září jednoho roku do konce prosince následujícího roku.  

Platnost najdeš na první straně digitálního průkazu ve tvaru např. 09/2024–12/2025. Každý rok během studia lze platnost ISIC prodloužit. 

Nejoblíbenější ISIC slevy v ČR

Průkaz ISIC k získání slevy využiješ v e-shopech i napříč celou ČR. Síť ISIC slev neustále rozvíjíme, sleduj proto na www.isic.cz/slevy/ nebo přímo v aplikaci Alive App, co vše aktuálně můžeš využít. 

students enjoying ISIC

Slevy dostupné po celé ČR a v e-shopech

Oblíbené lokální slevy

Co dělat, když ti nebyla poskytnuta sleva?

Pokud se stane, že ti obchodník odmítne poskytnout slevu na průkaz ISIC, není nic ztraceno. Postupuj podle následujících kroků:  

  1. Zkontroluj si platnost ISIC: Ujisti se, že jsi v den nákupu měl/a platnou licenci ISIC. 
  2. Ověř si nárok na slevu: Projdi si seznam slev dostupných na www.isic.cz nebo ve své aplikaci Alive App a ujisti se, že na danou slevu máš nárok.  
  3. Informuj GTS Alive: Pokud splňuješ nárok na slevu a ta přesto nebyla poskytnuta, oznam to společnosti GTS Alive, s.r.o., oficiálnímu vydavateli ISIC v ČR. Můžeš tak učinit na webových stránkách www.isic.cz/kontakty/.  
  4. GTS Alive pomůže: Pracovníci GTS Alive tvůj podnět prověří a udělají vše pro to, aby se situace vyřešila.  

S digitálním průkazem přichází i nový způsob ověřování, díky kterému je získávání slev jednodušší a bez pochyb o nároku. Přečti si, ve kterých obchodech už se dá ISIC ověřit digitálně a jak to funguje.

How to get your ISIC Card at Charles University?

ISIC on Charles University

Starting your studies at Charles University? Here’s a quick guide on how to get your first ISIC card and how to make the most of it.

Unlock a world of discounts with ISIC

The ISIC (International Student Identity Card) is the only internationally recognized proof of student status. For over 70 years, the ISIC Association has been issuing this card to make life easier for students worldwide. And now, you can get one at Charles University. Why should you?

Why get a Student Card with an ISIC License?

Your Charles University student card proves your affiliation with the university and allows you to use its student services (canteen, library, etc.). With an ISIC license, you’ll get even more benefits:

  • International recognition: Your student status is recognized in almost 100 countries worldwide.
  • Discounts: Enjoy discounts and benefits in nearly 100 countries and over 2 400 locations in the Czech Republic (food, electronics, fashion, gifts, education, festivals, theater, cultural and historical sites, accommodation, flights and tours, sports activities, ski passes, etc.).
  • Student travel: Use your ISIC as proof of study for transportation – both public and rail in the Czech Republic.
  • Mobile app: The Alive App lets you carry your digital ISIC, easily find discounts on a map, and access news, contests, and limited offers. Download it for free from the App Store and Google Play.
  • Insurance for international students: Protect yourself with Comprehensive health insurance from UNIQA – special price ready for all students! 

Who is eligible for an ISIC?

You can become an ISIC holder if you are a full-time student or enrolled in a one-year intensive foreign language course. There is no upper or lower age limit. For detailed information on ISIC eligibility, see the ISIC Rules (4.1.3).

For part-time students who are not eligible for ISIC, there’s the Alive card, offering similar discounts and benefits within the Czech Republic.

Where to get your ISIC at Charles University?

You can obtain a student card with an ISIC license at Charles University after enrolling. Visit one of these Card service centres:

Prague

  • UK Point (Celetná 13)
  • Charles University Faculty of Mathematics and Physics (Ke Karlovu 3)
  • Faculty of Law (náměstí Curieových 7)

Hradec Králové

  • Dormitory Na Kotli (Na Kotli 1147)

Plzeň

  • Faculty of Medicine (alej Svobody 76)

For opening hours, contact information, or appointment booking, visit the Charles University Card service centres websites.

Digital ISIC in the Alive App

For easier verification and discount searching, you can display your ISIC in the Alive App. However, keep your physical card for university-specific uses (canteen, library, etc.).

graficky upravená fotografie ženy dívající se do mobilu s aplikací Alive App

Benefits of a digital ISIC

With the Alive App, you have all the benefits of ISIC right on your phone. It’s accepted by discount providers and for transportation, including the state-subsidized student discount. The Alive App offers:

  • Discount overview: Easily search for discounts by category or on a map, and save your favorites.
  • Exclusive offers: Access contests and limited offers available only to ISIC holders.
  • Insurance overview: Keep track of your active insurance policies and their validity.
  • Expiration reminders: The app will notify you in advance of your card’s expiration.
  • Card number always at hand: Easily view your card number for quick presentation.

To use the app, you need:

  • A valid student card with an ISIC license
  • Download he Alive App (free on App Store and Google Play)
  • An activated profile in the app

You’ll receive instructions on activating the app via email after receiving your ISIC.

Why keep the physical Student Card?

While the digital ISIC offers many benefits, it cannot be used within the university as it is not compatible with the university’s chip system. For these purposes, use your physical ISIC card.

Validity of the digital ISIC

The ISIC is valid for 16 months, from the beginning of September one year to the end of December the following year. You’ll find the validity period on the first page of the digital card, e.g., 09/2024-12/2025. You can extend the validity of your ISIC each year during your studies. You can find more information directly at university.

Most popular ISIC card discounts

Enjoy discounts at online stores and across the Czech Republic with your ISIC card. Our discount network is always growing, so stay tuned on https://www.isic.cz/en/discounts  or in the Alive App for the latest deals.

students enjoying ISIC

Online stores and discounts throughout Czech Republic

And many more. The complete and up-to-date range of discounts is available at www.isic.cz/slevy/ or in the Alive App.

Popular local discounts

What should you do if you have not been given a discount?

 Don’t despair if a retailer has refused to give you a discount based on your ISIC card. Follow these steps:

  1. Check your ISIC card validity: Make sure that you had a valid ISIC licence on the day of purchase.
  2. Check your eligibility for the discount: Check the list of discounts available at www.isic.cz or in your Alive App and make sure you are eligible for the discount.
  3. Inform GTS Alive: If you have undertaken the above steps and the discount was still not given to you, inform GTS Alive, s.r.o., the official ISIC card issuer in Czechia. You can also do this using the website www.isic.cz/kontakty/.
  4. GTS Alive will help: GTS Alive staff will investigate your complaint and to their utmost to resolve the situation.
Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.