Sehnat studentské bydlení je obtížné a drahé. Třetina kolejí má stále sociální zařízení pouze na chodbě

kluk s notebookem

Zdražování posledních let se nevyhnulo ani studentským kolejím či pronájmům, a pro dvě třetiny vysokoškolských studentů a jejich rodin tak studentské bydlení znamená velkou finanční zátěž. Jednoduché navíc není takové bydlení vůbec sehnat, hodně přes polovinu studentů s tím má problémy. Na veřejných studentských kolejích stále bydlí třetina všech studentů, ale ti, kteří dali přednost pronájmu bytu, jsou o něco spokojenější. Vyplynulo to z průzkumu mezi 940 vysokoškolskými studenty. Průzkum na konci března 2024 uskutečnila společnost GTS Alive, která mimo jiné vydává a spravuje studentské a učitelské průkazy ISIC a ITIC.

„Z průzkumu dále vyplynulo, že studenti za bydlení nejčastěji platí mezi 3 500 a 7 000 korunami měsíčně. Polovině celou částku hradí rodiče, necelých 40 procent na tyto náklady více nebo méně přispívá a jen zhruba každý desátý student si bydlení hradí úplně sám,“ řekl ředitel GTS Alive Radek Schich.

Například za postel na dvoulůžkovém pokoji pražské koleje Hvězda bez sociálního zařízení dnes student zaplatí necelých 4 500 Kč měsíčně. Jednolůžkový pokoj se sociálním zařízením na pražské koleji Kajetánka ovšem už vyjde na 6 660 Kč. V Olomouci se na všech kolejích Univerzity Palackého s pokoji v buňkovém systému platí 3 500 Kč měsíčně za lůžko ve dvoulůžkovém pokoji. U pokojů se společným sociálním zařízením na chodbě je tato částka o několik stokorun měsíčně nižší.

Právě společná sociální zařízení na chodbě, často společná pro celé patro, jsou častým předmětem kritiky studentů. Na takovém typu koleje bydlí třetina z nich. Kritické komentáře dále zahrnují například malé a špatně vybavené kuchyňky, stísněné pokoje se skromným vybavením, plíseň v koupelnách nebo vzhled některých kolejí připomínající stále 70. léta.

Jiné koleje jsou ale naopak zmodernizované a celkově se nedá říci, že by studentům ubytování na koleji vyloženě nevyhovovalo. Negativní postoj má jen necelých 30 procent studujících, zbytek je celkově spíše spokojen nebo dokonce velmi spokojen. K tomu přispívá i to, že se tři čtvrtiny studentů dostaly na jimi preferovanou kolej. 45 procent studentů si ovšem i tak myslí, že kvalita bydlení na jejich koleji úplně neodpovídá ceně.

Velká většina studentů označuje vybavení svého kolejního pokoje za staré, ale funkční. Moderní a zároveň funkční vybavení má jen každý pátý studentský pokoj.

Dvě třetiny studentů bydlí na dvoulůžkovém pokoji. Jen zhruba každý 14. student si může dopřávat soukromí pokoje jednolůžkového. Opačný extrém – šestilůžkový pokoj – je ovšem ještě výrazně méně častý.

Romantické představy často spojené se studentským životem na koleji průzkum nepotvrdil. Přes polovinu studentů říká, že studentský život je na jejich koleji prakticky nulový a neznají se navzájem skoro ani v rámci patra či vedlejších pokojů. Jen necelá pětina naopak označuje studentský život na své koleji za intenzivní.

Více než 40 procent studentů, tedy ještě více než na kolejích, bydlí v pronajatém bytě. Ve velké většině jde o spolubydlení s dalšími studenty, případně s partnerem či partnerkou. 85 procent studentů je s touto formou bydlení spokojeno. Vyhovuje jim, že tam oproti koleji mají více soukromí a pohodlí. Navíc tvrdí, že poměr cena/výkon je u kolejí horší, a přitom se za ně platí téměř stejně (nebo někdy i více) než za pokoj v bytě, který je hezčí, větší a modernější. 15 procent studentů sdílejících nyní byt ovšem na kolej chtělo, ale nedostalo ji.

Ani bydlení ve sdíleném bytě ovšem není jenom idylické. Bytů vhodných pro studentské pronájmy je podle studentů v řadě měst nedostatek, což navyšuje ceny, ať už jde o Prahu nebo třeba o Zlín. V jednom bytě pak musí bydlet až 6 studentů nebo i více, aby se na cenu za pronájem zvládli složit.

Dvanáct procent vysokoškolských studentů nemusí výše uvedené problémy řešit, protože bydlí u rodičů. Ještě lépe jsou na tom další necelá dvě procenta studentů – ti bydlí dokonce ve vlastním bytě či domě.

 

 

Poznámky pro editory:

Společnost GTS Alive s.r.o. v České republice vydává a spravuje studentské průkazy ISIC a žákovské průkazy ISIC Školák (ISIC Scholar), učitelské průkazy ITIC a okrajově i další průkazy. Firma vznikla v srpnu 2000. Jejím předchůdcem byla v Česku společnost GTS International. GTS Alive s.r.o. je součástí mezinárodní skupiny GTS Alive Group, jejíž centrála sídlí v Praze a spadají pod ni pobočky v sedmnácti zemích na čtyřech kontinentech.

GTS Alive prostřednictvím čipového identifikačního systému ISIC PORT také zajišťuje řadě základních a středních škol zabezpečení přístupů do jejich budov a systém elektronické docházky. Společnost mimo jiné zprostředkovává studentům i cestovní nebo úrazové pojištění.

 

Pro další informace kontaktujte:

Jan Šimral, mediální zástupce GTS Alive
Tel.: +420 737 944 370
E-mail: info@jansimral.com

 

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.